اسپیکینگ آیلتس که چند روز پس از بخش کتبی آن به صورت جداگانه به مدت ۱۱ تا ۱۴ دقیقه برگزار می‌شود، یکی از چالش برانگیزترین قسمت‌های گرفتن مدرک آیلتس است. از آن جایی که آزمون اسپیکینگ آیلتس طیف گسترده‌ای از موضوعات مختلف را پوشش می‌دهد و اکثر داوطلبین بر همه آن‌ها تسلط ندارند، هنگام مصاحبه، دچار استرس می‌شوند و نمره مدنظر را کسب نخواهند کرد. البته موسسه زبان حافظ به شما کمک می‌کند تا با استفاده از Discourse markers، تکنیک Language immersion و … که در این مقاله معرفی شده است، بالاترین نمره را در بخش اسپیکینگ آیلتس کسب کنید. 

تکنیک توضیح کوتاه مهارت تقویت‌شده
استفاده از Discourse Markers ایجاد انسجام و روانی در صحبت انسجام و فلوئنسی
شناخت ساختار آزمون کاهش استرس با آمادگی برای سه بخش مصاحبه اعتمادبه‌نفس و زمان‌بندی
اپلیکیشن‌های تمرینی تمرین مکالمه و تلفظ با نیتیو یا هوش مصنوعی تلفظ، فلوئنسی، دایره لغات
گسترش دایره لغات فعال یادگیری واژگان کاربردی به جای حفظ خشک واژگان و تنوع زبانی
تمرین موضوعات پرتکرار پاسخ‌دهی بهتر به سوالات آشنا سرعت پاسخ و انسجام
جواب‌های طولانی بدهید نمایش بیشتر مهارت‌ها به ممتحن روانی و ساختار پیچیده
تکنیک Language Immersion قرار گرفتن در محیط زبان برای یادگیری طبیعی لهجه، فلوئنسی، کاربرد واژگان
زبان رسمی در بخش سوم استفاده از ساختار و واژگان آکادمیک گرامر و دقت زبانی
اجتناب از Filler Words حذف مکث‌های غیرضروری مثل “uh” یا “you know” کنترل گفتار و تسلط ذهنی

استفاده از Discourse markers برای افزایش نمره Speaking آیلتس

نشانگرهای گفتمان یا Discourse markers، عباراتی هستند که در زبان انگلیسی برای اتصال ایده‌ها به هم و سازماندهی گفتار به کار می‌روند. داوطلبانی که می‌خواهند در آزمون آیلتس روان صحبت کنند، بهتر است مهمترین نشانگرهای گفتمان مانند Furthermore، As a result یا Consequently را بلد باشند. همانطور که در سایت IELTS BUDDY اشاره شده‌است، این عبارات، با افزایش انسجام گفتار و کاهش مکث، باعث تقویت speaking در زبان انگلیسی و بهبود نمره آیلتس خواهند شد:

استفاده از نشانگرهای گفتمان یک جریان منطقی ایجاد می‌کند و به پاسخ شما عمق می‌بخشد. به عنوان مثال، به جای گفتن «I like hiking. It’s fun. It’s relaxing» می‌توانید بگویید «I enjoy hiking because, first of all, it’s relaxing, and secondly, it’s a great way to stay fit». فقط به یاد داشته باشید که بیش از حد از آن‌ها استفاده نکنید.

آشنایی با ساختار سوالات؛ از واجب‌ترین تکنیک‌های اسپیکینگ آیلتس

با توجه به بالا بودن مدت زمان لازم برای رسیدن به آیلتس ۹، بهتر است به خوبی با ۳ بخش مختلف آزمون اسپیکینگ آن آشنا شوید تا استرس کمتری داشته باشید و با اعتمادبه‌نفس بیشتری در روز امتحان حاضر شوید. مصاحبه‌کننده، بخش اول اسپیکینگ آیلتس را به مصاحبه شخصی (Personal Interview) اختصاص می‌دهد و ۴ تا ۵ دقیقه سوال‌هایی شخصی درباره شغل، خانواده یا محل سکونت داوطلب می‌پرسد.

در دومین مرحله، مصاحبه کننده کارت‌هایی با نام «Cue Card» در اختیار داوطلب قرار می‌دهد که هر کدام، یک موضوع اصلی و سوالاتی مرتبط با آن را شامل می‌شود. بعد از انتخاب کارت، داوطلب ۱ دقیقه فرصت خواهد داشت تا به پاسخ آن‌ها فکر کند و سپس، به مدت ۱ تا ۲ دقیقه درباره آن گفت‌و‌گو داشته باشد. مرحله دوم به طور کلی بین ۳ تا ۴ دقیقه طول خواهد کشید. 

مرحله آخر اسپیکینگ آیلتس، با بحث عمومی (Discussion) پیش خواهد رفت. در این بخش، سوالاتی مطرح می‌شوند که با پاسخ‌های بخش دوم مرتبط هستند و بیشتر جنبه آکادمیک دارند.

بخش ۲ و ۳ مهمترین قسمت‌های اسپیکینگ آیلتس خواهند بود که توانایی شما را در بیان ایده‌هایتان و صحبت کردن برای مدتی طولانی با کمک لغات انگلیسی و دستور زبان می‌سنجد. پس اگر دنبال افزایش نمره Speaking آیلتس هستید، روی این دو بخش تمرکز بیشتری داشته باشید.

بهترین اپلیکیشن‌های زبان برای تقویت مهارت اسپیکینگ آیلتس

اپلیکیشن‌های انگلیسی متنوعی وجود دارند که به طور اختصاصی مهارت‌های مختلف را برای اسپیکینگ آیلتس تقویت می‌کنند. از آنجایی که داشتن تلفظ درست (Pronunciation) یکی از معیارهای نمره دهی در اسپیکینگ آیلتس است. در ادامه لیستی از بهترین اپ های تقویت لهجه انگلیسی اورده شده است: 

✅ بهترین برنامه‌های تلفظ انگلیسی برای آیلتس:

  • ELSA Speak: تشخیص دقیق تلفظ و تمرین واژه‌به‌واژه با بازخورد آنی

  • Stimuler: تمرین تلفظ با جملات واقعی و محتوای سطح‌بندی‌شده

  • FluentU: آموزش تلفظ با ویدیوهای واقعی مثل مصاحبه‌ها و سریال‌ها

✅ بهترین اپلیکیشن‌ها برای تمرین مکالمه و اسپیکینگ آیلتس:

  • Cambly: مکالمه تصویری با معلم‌های نیتیو و دریافت بازخورد لحظه‌ای

  • HelloTalk: تبادل زبان با کاربران از سراسر دنیا به صورت متنی و صوتی

  • Tandem: پیدا کردن پارتنر زبان برای تمرین اسپیکینگ

  • TalkFace و Speaky: تمرین مکالمه انگلیسی با افراد واقعی از کشورهای مختلف

گسترش دایره واژگان

یکی از مهم‌ترین راه‌های ماهر شدن در گفت‌و‌گو به انگلیسی و افزایش نمره Speaking آیلتس، گسترش دایره لغات با کمک یک برنامه منظم و روزانه است. از طرفی یکی‌دیگر از معیارهای مهم نمره دهی اسپیکینگ آیلتس، Lexical Resource  یا توانایی استفاده درست از کلمات خواهد بود. برای داشتن لغات بیشتر هنگام مکالمه، باید حفظ کردن طوطی‌وار کلمات را کنار بگذارید و با کمک تکنیک فعال سازی (Activation)، لغات جدید را در قالب جملات و عبارات یاد بگیرید. از منابع مختلف مانند کتاب، فیلم و پادکست استفاده کنید تا مترادف‌ها و کالوکیشن‌ها (collocations: کلماتی که در زبان انگلیسی اغلب باهم می‌آیند) را فرا بگیرید. اگر هنوز برایتان سوال است که چگونه لغات انگلیسی را حفظ کنیم، بهتر است نسخه اندروید یا ios اپلیکیشن‌های زیر را نصب کنید:

  • IELTS Vocabulary PRO
  • Magoosh IELTS Prep
  • IELTS Speaking Assistant
  • WordUp
  • FixoLang
  • Quizlet
  • Memrise

تکنینک فعال سازی

آشنایی با موضوعات مهم و تمرین نمونه سوال برای افزایش نمره Speaking آیلتس

یکی از بهترین تکنیک های افزایش نمره اسپیکینگ آیلتس اطلاع از موضوعات پرتکرار مصاحبه است. اگر قبل از آزمون ببینید کدام جواب‌ها بیشترین امتیاز را گرفته‌اند، قطعا نمره بهتری کسب خواهید کرد. اما برای نمره بالاتر، بهتر است نمونه سوالات پرتکرار هر سه بخش را در بهترین آموزشگاه آیلتس در مشهد مرور کنید که توسط موسسه زبان حافظ برگزار می‌شود. در سال‌های اخیر موضوعات زیر به ترتیب در بخش اول، دوم  و سوم اسپیکینگ آیلتس پرتکرار بودند که تا درصد زیادی در تقویت مهارت اسپیکینگ آیلتس کمک کننده خواهند بود.

لیست کامل از ۹۹ موضوع اسپیکینگ
دانلود فایل PDF

جواب سوالات را حفظ نکنید

با این که توصیه می‌کنیم حتما قبل از آزمون، با فرمت سوالات اسپیکینگ آیلتس آشنا شوید و ببینید که چه جواب‌هایی داوطلب را به نمره بالاتر از ۷ رسانده‌اند، اما بهتر است به سراغ حفظ کردن جواب‌ها نروید. جملات حفظ شده، حالتی کلیشه‌ای دارند و این روش در بخش اول آزمون (مصاحبه شخصی)، گفته‌های شما را به حالت مصنوعی و رباتیک در می‌آورد. از طرفی، مصاحبه کنندگان طوری آموزش دیده‌اند که به راحتی پی می‌برند شما جمله را از حفظ می‌گویید یا خیر. پس این کار نه تنها از بهترین تکنیک های افزایش نمره اسپیکینگ آیلتس نیست بلکه نتیجه عکس خواهد داد و انسجام جملات شما را بر هم می‌زند.

راه حل جایگزین این است که با تمرکز بر دستور زبان، تلفظ صحیح و گسترش دایره واژگان، مهارت‌های گفتاری بهتری داشته باشید. تا می‌توانید موضوعات پرتکرار نام برده را بخوانید و حسابی درباره جوابی که می‌خواهید به هر سوال بدهید فکر کنید. 

تقویت اسپیکینگ آیلتس

برای افزایش نمره Speaking آیلتس، جواب‌های طولانی بدهید

در آزمون آیلتس وقتی به قسمت اسپیکینگ می‌رسید، تا جای ممکن صحبت کنید. هرچه جواب شما به سوالات طولانی‌تر و کامل‌تر باشد و از مثال و توضیحات بیشتری استفاده کنید، احتمال این که نمره بالاتری بگیرید بیشتر خواهد بود. امتحان گیرنده می‌خواهد تا حد امکان صحبت‌های شما را بشنود تا مهارت شما را آنالیز کند. پس اگر به سوالاتش جواب طولانی بدهید، به احتمال زیاد افزایش نمره Speaking آیلتس برایتان اتفاق می‌افتد. پاسخ‌هایی که در حد بله یا خیر (Yes/No) هستند، رضایت بخش نخواهند بود و به ممتحن نشان نمی‌دهند که چقدر در بیان ایده‌ها و نظرات خود قوی هستید. 

Language immersion؛ از بهترین تکنیک های افزایش نمره اسپیکینگ آیلتس

تکنیک Immersion یا غوطه‌وری حتی برای موفقیت در اسپیکینگ آیلتس هم کاربردی خواهد بود. برای این که جلوی آزمون گیرنده با اعتمادبه‌نفس صحبت کنید، اول ببینید که انگلیسی زبانان واقعی چگونه صحبت می‌کنند و از آن‌ها یاد بگیرید. پس تا می‌توانید خودتان را در معرض منابع مختلف زبان انگلیسی قرار دهید. تماشای برنامه‌های انگلیسی زبان یا گوش دادن به موسیقی و پادکست‌های خارجی زیر می‌توانند با بهبود تلفظ و گسترش دایره لغات، به افزایش نمره Speaking آیلتس کمک کنند:

عنوان پادکست / منبع توضیح کوتاه لینک
IELTS Podcast نکات، تکنیک‌ها و نمونه پاسخ‌ها برای تمامی مهارت‌های آیلتس مشاهده
IELTS Energy English 7plus نکات روز آیلتس به زبان ساده با تمرکز روی اسپیکینگ مشاهده
My IELTS Classroom Podcast تحلیل دقیق سوالات واقعی و آموزش استراتژی‌های پاسخ‌دهی مشاهده
IELTSCast (Shadowing) تمرین هفتگی سایه‌زنی برای تقویت تلفظ و فلوئنسی مشاهده
۶ Minute English مکالمات کوتاه BBC با لغات و اصطلاحات پرکاربرد روزمره مشاهده
All Ears English Podcast تقویت مکالمه طبیعی آمریکایی با نکات فرهنگی و زبانی مشاهده
Aussie English آشنایی با لهجه استرالیایی و اصطلاحات رایج آن مشاهده
BBC Learning English مجموعه‌ای متنوع از ویدئوها و پادکست‌های آموزشی BBC مشاهده

در کنار فیلم و سریال خارجی، بهتر است سراغ ویدیوهای آموزشی مانند سخنرانی‌های TED TALKS نیز بروید که باعث بهبود مهارت‌های ارتباطی می‌شوند و بهترین نمونه برای تمرین مهارت اسپیکینگ خواهند بود. 

در بخش سوم آزمون، از زبان رسمی‌ استفاده کنید

برای کسب بالاترین نمره در بخش speaking آیلتس، باید حواستان به لحنتان در هر بخش باشد. در دو بخش اول آزمون، از آنجایی که سوالات درباره موضوعات شخصی هستند، لحن محاوره‌ای کاملا مجاز خواهد بود اما در بخش سوم اسپیکینگ، باید لحن رسمی‌تری داشته باشید. یعنی تا جای ممکن از اصطلاحات عامیانه مانند wanna یا gonna استفاده نکنید و جملاتی به کار ببرید که ساختار پیچیده‌تری دارند. به عنوان مثال در بخش سوم اسپیکینگ آیلتس برای بیان نظر خود درباره یک موضوع اجتماعی به جای گفتن « Yeah, I think it’s a good idea»، جمله زیر را استفاده کنید:

From my perspective, the implementation of such a policy would likely be beneficial, given its potential to address [specific issue].

تقویت اسپیکینگ ایلتس

عدم استفاده از کلمات مکثی؛ از بهترین تکنیک های افزایش نمره اسپیکینگ آیلتس 

کلمات مکثی (Filler Words) مانند uh, um, you know, well شاید هنگام گفت‌و‌گو برای شما زمان بخرند تا بتوانید لغات را کنار هم بگذارید و جمله جدیدی در ذهن آماده کنید اما اگر دنبال تقویت مهارت اسپیکینگ آیلتس هستید، از این کار اجتناب کنید. با گسترش دایره واژگان و مکث‌های آگاهانه، استفاده از Filler Words را به حداقل برسانید. 

به یاد داشته باشید که لازم نیست خیلی سریع صحبت کنید. البته برای اجتناب از کلمات مکثی بهتر است بازآفرینی استراتژیک (Strategic Rephrasing) را نیز به کار ببرید. در این تکنیک بازنویسی جملات را یاد می‌گیرید و یک ایده را با استفاده از لغات متفاوت به چندین صورت مختلف بیان خواهید کرد. ترفند بازآفرینی استراتژیک، تمرینی موثر برای جلوگیری از تکرار لغات مشابه و روان شدن بیان است.  

لیست کامل از ۹۹ موضوع اسپیکینگ
دانلود فایل PDF

سخن پایانی درباره ۱۰ ترفند برای تقویت مهارت اسپیکینگ آیلتس

گرفتن نمره بالا از قسمت اسپیکینگ خیلی هم دور از ذهن نیست اگر از تکنیک‌های اسپیکینگ آیلتس موسسه زبان حافظ استفاده کنید. به یاد داشته باشید که به طور مداوم مکالمه انگلیسی را با کمک تکنیک‌های گفته شده، تمرین کنید تا حتی در مدتی کوتاه برای اسپیکینگ آیلتس آماده شوید. 

سوالات متداول

۱. آیا لهجه در آزمون اسپیکینگ آیلتس مهم است؟
در حقیقت، لهجه در آزمون اسپیکینگ آیلتس نقش چندان مهمی ندارد. یعنی لزوما نیاز نیست لهجه‌ای مانند یک بومی انگلیسی زبان داشته باشید تا نمره خوبی بگیرید. البته حواستان باشد که روی بیان، استرس کلمات (words stress) و آواشناسی حتما کار کنید. 

۲. چرا اسپیکینگ در آیلتس اهمیت زیادی دارد؟
بخش اسپیکینگ، ۲۵ درصد از نمره کل آزمون آیلتس را تشکیل می‌دهد. در این بخش، توانایی شما در برقراری ارتباط به زبان انگلیسی و بیان افکار به صورت روان، مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. نمره اسپیکینگ آیلتس در رنج ۰ تا ۹ قرار می‌گیرد و ۹ بالاترین امتیاز به حساب می‌آید. 

۳. آیا داوطلب می‌تواند از ممتحن اسپیکینگ آیلتس سوال بپرسد؟
در مواقعی که سوالی را متوجه نشده‌اید، می‌توانید از آزمون گیرنده بخواهید تا سوال خود را تکرار کند. فقط حواستان باشد که خیلی این کار را انجام ندهید چون نمره منفی حساب خواهد شد. از طرفی، داوطلب نمی‌تواند در بخش ۱ و ۲ اسپیکینگ آیلتس از ممتحن درباره معنی کلمات، سوال بپرسد یا از او بخواهد که پرسش را به شکل دیگری بیان کند. با این حال، در بخش سوم، این کار مجاز خواهد بود. به طور کلی سعی کنید از آزمون گیرنده نخواهید که موضوع سوال را عوض کند.